အခ်က္က်ေတာ့ ခ်က္ရေပေတာ့မည္။ ခ်က္ဖုိ႔ ေစာင့္ခဲ့ရတဲ့ ရက္ေတြကလဲ မနဲေတာ့။ ခ်က္ရဖုိ႔ ရက္ေတြကုိ ဆယ္မုိး ဆယ္ေႏြ ေစာင့္ေမွ်ာ္ခဲ့ရတာ မဟုတ္ေပမဲ့ ျပကၡဒိန္ စာရြက္ေတြ တစ္ရြက္ၿပီး တစ္ရြက္ အမႈိက္ပုံးထဲ ေရာက္ခဲ့တဲ့ အထိေတာ့ ေစာင့္ခဲ့ရေလသည္။ သုိ႔ေသာ္ ခ်က္ခြင့္ မႀကံဳခဲ့။ ေဟာ အခုေတာ့ ႀကဳံရပါေလၿပီ။ ဒါျဖင့္ ဘာကုိ ခ်က္မွာလဲ။ မွ်စ္ခ်ဥ္တဲ့။ ဘယ္ေန႔ ဘယ္ရက္က ဘယ္သူက ဘယ္သူနဲ႔ လူႀကဳံပါးၿပီး ဘယ္လုိက ဘယ္လုိ ေရခဲေသတၱာထဲ ေရာက္ေနမွန္း မသိတဲ့ ပ်ဥ္းမနား မွ်စ္ခ်ဥ္ ထုပ္ကေလး။
ခ်က္ျခင္းျပဳတ္ျခင္းသည္ သူႏွင့္ စိမ္းလွသည္ေတာ့ မဟုတ္။ နယ္ၿမဳ့ိေလး တစ္ၿမိဳ့က စာသင္သား ၃၀၀ ေလာက္ရွိတဲ့ စာသင္တုိက္ ကေလးမွာ ေနစဥ္ကစၿပီး သူ ခ်က္ဖူးျပဳတ္ဖူးခဲ့သည္။ အဲဒီ စာသင္တုိက္ကေလးကို သူ ကုိရင္ပိစိနိ ဘ၀ေလးထဲက ေရာက္ခဲ့သည္။ ကုိရင္ပိစိနိ ဘ၀မွ ရဟန္း တစ္၀ါထိ သူ က်င္လည္ က်က္စားခဲ့ေလသည္။ ရာထူးေတြကလဲ အဆင့္ဆင့္ တက္ခဲ့သည္။ မီးဖုိဖုိ႔ မီးေမြးစာ ျပဳလုပ္ရျခင္း၊ ၾကက္သြန္လွီးေပးရျခင္း၊ ဆန္ေရေဆးေပးရျခင္း၊ ေရေႏြးက်ဳိေပးရျခင္း၊ ထမင္းဟင္း ခ်က္ေပးရျခင္း၊ လက္ေထာက္ဘ၀ျဖင့္ ခ်က္ေရးျပဳတ္ေရးကို ဦးေဆာင္ရျခင္း၊ ေခါင္းေဆာင္ခ်ဳပ္ႀကီး အေနနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္ ေကၽြးေမြးေရးကို ဦးေဆာင္ခဲ့ရျခင္း အစရွိတဲ့ ငယ္သားဘ၀မွ စၿပီး ၀ိုင္းေခါင္ေဆာင္ဘ၀ အထိ သူ အေတြ႔အႀကဳံ ရရွိခဲ့ဖူးေလသည္။ သံဃာ ၃၀၀ အင္အားကို ခ်က္ျပဳတ္ ေကၽြးေမြးေရး တာ၀န္ယူရသည္မွာ လြယ္ကူလွသည္ေတာ့ မဟုတ္။
လက္ေထာက္ဘ၀ျဖင့္ ၂ ႏွစ္ ေခါင္းေဆာင္ခ်ဳပ္ႀကီး ဘ၀ျဖင့္ ၂ ႏွစ္၊ စုစုေပါင္း ၄ ႏွစ္တိတိ သူ ေခါင္းေဆာင္ေပးခဲ့ရသည္။ ညေနပုိင္း၌ ဆန္ေရေဆးထားရျခင္း၊ သံုးေရ ျဖည့္ထားရျခင္း၊ ထင္းေပါက္ကြဲထားရျခင္း စသည္တုိ႔ကုိ ျပဳလုပ္ရၿပီး မနက္ခင္း ၃ နာရီ၀န္းက်င္ေလာက္ အိပ္ရာမွ ထၿပီး ထမင္းခ်က္ ဟင္းခ်က္ လုပ္ငန္းမ်ားကုိ ဇယ္ေတာက္သလုိ ျပဳလုပ္စီမံရသည္။ တုိက္အုပ္ စာခ် စာသင္ သံဃာေတာ္ အပါး ၃၀၀ လုံးအတြက္ မနက္ ၆ နာရီ အရုဏ္ဆြမ္းအမီ ခ်က္ျပဳတ္ေပးရသည္မွာ ေခါင္းေဆာင္ လုပ္တဲ့ သူ႔အဖုိ႔ ဦးေဏွာက္ အေတာ္ေလး စားခဲ့ရသည္။
ထမင္းႏွပ္ျခင္း၊ မႏွပ္ျခင္း၊ မီးတူးျခင္း၊ မာျခင္း၊ ေပ်ာ့ဖတ္ဖတ္ျဖစ္ျခင္းတို႔ျဖင့္ ႀကဳံေတြ႔ရလွ်င္ တာ၀န္အားလုံးတုိ႔သည္ သူ႔ေခါင္းေပၚသုိ႔ က်ေရာက္ၿမဲ ျဖစ္သည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ဧရာမထမင္းအုိးႀကီးကို ခ်က္ၿပီး ပတ္ရည္မိေအာင္ ႏွပ္ေပးရသည္။ ဧရာမ ဟင္းအုိးႀကီးကို ခ်ိဳခ်ဥ္ငန္ေပါ့ သူ မၾကာခဏ ဆားျမည္းေပးရသည္။ သူ ခ်က္ျပဳတ္တာ၀န္ယူစဥ္မွာ သံဃာေတာ္တုိ႔ ေက်နပ္မႈ ရရွိလွ်င္ သူ၀မ္းသာသည္။ သံဃာေတာ္တုိ႔ သူ႔ခ်က္ျပဳတ္စာေၾကာင့္ ၀မ္းေလ်ာ ၀မ္းပ်က္ ျဖစ္ၾကလွ်င္ သူ အလြန္၀မ္းနည္းရသည္။
သူ ဦးေဆာင္သည့္ ခ်က္ျပဳတ္ေရးအဖြဲ႔တြင္ တပ္သား ၇ ေယာက္ပါ၀င္ခဲ့သည္။ ကုိရင္ငယ္ကေလးႏွစ္ပါး၊ ကုိရင္လတ္သုံးပါး၊ ကုိရင္ႀကီး ႏွစ္ပါး ျဖစ္သည္။ ကုိရင္ငယ္ကေလး ႏွစ္ပါးမွာ မီးေမြးစာ လုပ္ဖုိ႔၊ တုိက္အုပ္ စာခ်ဆရာေတာ္မ်ား ဆြမ္းေပးလွ်င္ အနားမွာ ေနၿပီး ေသာက္ေရသုံးေရ လက္သုတ္ပု၀ါ ကပ္လွဴဖုိ႔ ျဖစ္သည္။ ကုိရင္လတ္ သုံးပါးမွာ ေရထမ္းျခင္း၊ ဆန္ဂုိေထာင္မွ ဆန္ထုတ္ျခင္း၊ ဆန္ေရေဆးျခင္း စသည္တုိ႔ကုိ ျပဳလုပ္ဖုိ႔ ျဖစ္သည္။ ကုိရင္ႀကီး ႏွစ္ပါးမွာ လက္ေထာက္နဲ႔ ေခါင္းေဆာင္ တာ၀န္ျဖစ္သည္။ ေနရာတုိင္း သူတုိ႔ ပါ၀င္ရသည္။
ေခါင္းေဆာင္ဆုိေပမဲ့ စာသင္သား ဘ၀ေပမုိ႔ ႏုိးစက္ေပးဖုိ႔ နာရီေလး တစ္လုံးမွ်ပင္ သူမရွိခဲ့။ သူဦးေဆာင္သည့္ အဖြဲ႔သည္ ႏွစ္လခြဲေလာက္ဆုိလွ်င္ တစ္ႀကိမ္ တာ၀န္က်သည္။ ထုိသုိ႔ တာ၀န္က်သည့္အခါ မနက္ေစာေစာထဖုိ႔ ႏုိးစက္လုိသည္။ သုိ႔ေသာ္ သူ႔မွာ ႏုိးစက္မရွိ။ စာက်က္စာအံ ျပဳလုပ္ထားခဲ့ရသည့္ ပင္ပန္းမႈေၾကာင့္ ၾကက္ဘယ္ႏွစ္သားတြန္တြန္ သူမႏုိးႏုိင္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ သူ ႏုိးစက္ လုိသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ပင္ ႏုိးစက္နာရီရွိသည့္ ကုိရင္ ဦးဇင္းမ်ားထံ အသနားခံၿပီး ႏုိးစက္ ငွားရသည္။
ထုိစာသင္တုိက္တြင္ ထုိအခ်ိန္က ဦးဇင္းအပါး ၁၀၀၊ ကိုရင္အပါး ၂၀၀ ခန္႔ရွိသည္။ ကိုရင္မ်ားက ခ်က္ျပဳတ္ေရး တာ၀န္ယူရသည္။ ဦးဇင္းမ်ားက ျပင္ဆင္ေရး တာ၀န္ယူရသည္။ အလွည့္အတူ တာ၀န္က်ၾကသည့္ ကုိရင္အဖြဲ႔ႏွင့္ဦးဇင္းအဖြဲ႔သည္ ဟာမုိနီ ျဖစ္ဖု႔ိလုိသည္။ ဟာမုိနီ မျဖစ္လွ်င္ တစ္ဖြ႔ဲႏွင့္တစ္ဖြဲ႔ ပညာျပၿပီး ေနာက္ဆုံးေတာ့ သံဃာေတာ္ေတြ ဆြမ္းဘုဥ္းေပးရ အဆင္မေျပ ျဖစ္တတ္သည္။
ထုိျဖစ္စဥ္ အားလုံးတုိ႔သည္ သူႀကီးျပင္းလာခဲ့ရာ စာသင္တုိက္တစ္ခုမွ သူ၏ ခ်က္ျပဳတ္စီမံေရး အေတြ႔အႀကဳံမ်ားပင္ ျဖစ္သည္။
အဲဒီလုိ ခ်က္ျပဳတ္ေရး အေတြ႔အႀကဳံအျပည့္အ၀ ရွိခဲ့ေပမဲ့လဲ သူသည္ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းကုိ ဘယ္ေသာအခါကမွ ခ်က္ျပဳတ္ဖူးျခင္း မရွိခဲ့ေပ။ ထုိ႔ေၾကာင့္ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းတစ္ခြက္ ျဖစ္ဖုိ႔ အႀကံေပး အရာရွိ တစ္ေယာက္ သူ လုိအပ္ေနသည္။ သူ လန္ဒန္ ေရာက္ၿပီး အခန္႔သင့္တ့ဲအခါ စီမံ ခ်က္ျပဳတ္တတ္ေပမဲ့ စား၀တ္ေနေရး အားလုံး ျပည့္စုံေအာင္ ထားေပးသည့္ ေက်ာင္းဒကာ၏ ေက်းဇူးေၾကာင့္ မခ်က္ျပဳတ္ခဲ့သည္မွာ အေတာ္ေလး ၾကာသြားေလၿပီ။ ေက်ာင္းဒကာႀကီးက တရုတ္စားေသာက္ဆုိင္ ပုိင္ရွင္ျဖစ္တဲ့အတြက္ တရုတ္အစားအစာမ်ားကို ေန႔တုိင္းနီးပါး စားသုံးေနရေလသည္။ နီးစပ္ရာ ျမန္မာ ဒကာဒကာမမ်ားကလဲ ျမန္မာအစားအစာမ်ားျဖင့္ မၾကာခဏ လာေရာက္ လွဴဒါန္းၾကေလသည္။ ရံဖန္ရံခါ အိႏၵိယကုလား၊ သီဟုိဠ္ကုလားမ်ားကလဲ သူတုိ႔ အစားအစာမ်ားကို လာေရာက္ ကပ္လွဴတတ္ၾကေလသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ သူ ခ်က္ျပဳတ္ခြင့္ မရခဲ့သည္မွာ ရာသီေတြ အေတာ္ပင္ ေႏွာင္းခဲ့ေလၿပီ။
ဒီေန႔ေတာ့ ဆြမ္းလာကပ္တဲ့သူလဲ မရွိ။ ေရခဲေသတၱာထဲမွာလဲ ဆြမ္းဟင္း မ်ားမ်ားစားစားမရွိ။ မ်က္စိ ကစားၾကည့္လုိက္ေတာ့ ေရခဲေသတၱာ ေအာက္ဆင့္မွာ မွ်စ္ခ်ဥ္ထုပ္တစ္ထုပ္ ေတြ႔ရသည္။ ထုိသည္ပင္လွ်င္ သူ၏ ခ်က္ျပဳတ္ေရး ျပဳလုပ္မႈအတြက္ နိဒါန္းပင္ ျဖစ္ေပေတာ့သည္။ မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ စားခ်င့္စဖြယ္ျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လုိ ခ်က္ရမလဲ။ သူ စဥ္းစားသည္။ ထပ္ကာ ထပ္ကာ စဥ္းစားသည္။ သို႔ေသာ္ အေျဖကား နတၳိ။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ဂ်ပန္က အႀကံေပးအရာရွိတစ္ေယာက္ထံ သူ အႀကံေတာင္းေလသည္။ မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ သက္သတ္လြတ္ ခ်က္ခ်င္တယ္၊ အဲဒါ ဘယ္လုိ ခ်က္မလဲ လုိ႔ သူလွမ္းေမးျဖစ္သည္။ မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ သက္သတ္လြတ္ ခ်က္ေလ့မရွိဟု သူေျဖသည္။ ဗုေဒၶါ။ ဒုေကၡာ။
သက္သတ္လြတ္ ခ်က္ခ်င္သည့္ သူသည္ သတ္သက္လြတ္ စားသူ မဟုတ္ေပ။ အသားကုိ ဆုိင္တြင္ ၀ယ္ရမွာ ရွက္ရြ႔ံေသာေၾကာင့္ သက္သတ္လြတ္ ခ်က္ဖုိ႔ ဆုံးျဖတ္ျခင္းပင္ျဖစ္သည္။ မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္လွ်င္ အနဲဆုံးေတာ့ ပုဇြန္ေျခာက္ေလာက္ ထည့္ခ်က္မွ ပုိေကာင္းတယ္ ဟု ဂ်ပန္က အသိမိတ္ေဆြရဲ့ အႀကံေပးခ်က္အရ ျမန္မာႏုိင္ငံျဖစ္ ပုဇြန္ေျခာက္ စစ္စစ္ျဖင့္ မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္ျခင္း အမႈကို သူ စတင္ျပဳလုပ္ေလသည္။ ထုိမွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းသည္ ေက်ာင္းတုိက္ရွိ သံဃာကုန္ ဆက္ကပ္ လွဴဒါန္းဖုိ႔ ျဖစ္သည္။ ဟင္းေကာင္း မေကာင္းျခင္းကုိ သူ ဆုံးျဖတ္မည္မဟုတ္၊ ေက်ာင္းရွိ သံဃာမ်ားက ဆုံးျဖစ္ေပးလိမ့္မည္။ ဒါျဖင့္ ေက်ာင္းမွာ သံဃာ ဘယ္ႏွစ္ပါးေလာက္ ရွိသလဲဟု ေမးေကာင္း ေမးၾကပါလိမ့္မည္။ ဟုတ္ကဲ့ပါ။ အခုလက္ရွိ ေက်ာင္းမွာ သူအပါအ၀င္ သံဃာ ႏွစ္ပါး တိတိ ရွိေနပါသည္။ း)))
ဂ်ပန္က အႀကံေပးအရာရွိ ေျပာျပသည့္အတုိင္း ေန႔ဆြမ္းအတြက္ မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္ျခင္းကို သူ စတင္ျပဳလုပ္ေလသည္။ ေရွးဦးစြာ ၾကက္သြန္ ျဖဴနီ ဂ်င္း ငရုပ္သီးစိမ္းတုိ႔ကို စီမံထားသည္။ ထုိ့ေနာက္ ဆီအုိးတည္ၿပီး ဆီက်က္သည့္အခါ အေရာင္တင္မႈန္႔ ထည့္သည္။ ထုိ႔ေနာက္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ငရုပ္သီးစိမ္း ဂ်င္းတုိ႔ကုိ ဆီသပ္သည္။ ထုိ႔ေနာက္ အသင့္ လွီးျဖတ္ထားသည့္ မွ်စ္ခ်ဥ္ဖတ္တုိ႔ကုိ အုိးထဲ ပစ္ထည့္လုိက္သည္။ အဲ... ပုဇြန္ေျခာက္ ခပ္မ်ားမ်ားလဲ သူ ပစ္ထည့္လုိက္ေသးသည္။ အနည္းငယ္ ၾကာသည့္အခါ အရည္မ်ားမ်ားရဖုိ႔ ေရတစ္လီတာေလာက္ သူ ေလာင္းထည့္လုိက္သည္။
တစ္ဗြက္ဗြက္ဆူပြက္လာၿပီး အႏွံ႔ထြက္လာသည္။ သို႔ေသာ္ ဆားျမည္းၾကည့္လုိက္ေတာ့ ေပါ့ရႊတ္ရြတ္။ အဲဒီေတာ့မွ သူ သတိရသြားသည္။ ဆားႏွင့္ အခ်ိဳမႈန္႔ သူထည့္ဖု႔ိ ေမ့ခဲ့သည္။ အဲဒီေတာ့မွ ဆား ငန္ျပာရည္ ႏွင့္ အခ်ိဳမႈန္႔တုိ႔ကုိ သူ ထပ္ထည့္လုိက္သည္။ ဆားထပ္ျမည္းၾကည့္လုိက္ေတာ့ တစ္ခုခုေတာ့ တစ္ခုခု လုိေနမွန္း သူသိသည္။ သုိ႔ေသာ္ ဘာလုိေနမွန္း သူ မသိေတာ့။ သို႔ေသာ္ နဲနဲေတာ့ အရသာ ရွိသေယာင္ေယာင္။
မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္ျခင္းကုိ သူ ေက်ာင္းေအာက္ထပ္ မီးဖုိခန္းထဲ၌ ျပဳလုပ္သည္။ မနက္ ၁၁ နာရီ ထိုးေတာ့ အေပၚထပ္က သံဃာတစ္ပါး ဆြမ္းစားဖုိ႔ ဆင္းလာသည္။ သူ၏ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းကား က်က္ၿပီေလာ မက်က္ေသးေလာ သူကိုယ္တုိင္ မသိ။ မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္ျခင္းကို အခ်ိန္ဘယ္ေလာက္ ယူရသလဲ လု႔ိ သူ မေမးခဲ့မိသည္ကို ေနာင္တ ရေနမိသည္။ ဦးဇင္းေရ... မွ်စ္ခ်ဥ္ေတာ့ ဂ်ပန္က အသိမိတ္ေဆြ အကူအညီနဲ႔ ခ်က္လုိက္ၿပီ၊ ေကာင္းမေကာင္းေတာ့ စားၾကည့္မွဘဲ သိေတာ့မယ္ ဟု သူေျပာလုိက္တဲ့အခါ အဲဒီ ဦးဇင္းက အေပၚထပ္ကေနၿပီး အနံ႔ေတြ ေမႊးတက္လာတာ သတိထားမိတယ္။ စားေကာင္းေလာက္ပါတယ္။ ဘာမွ မပူပါနဲ႔။ ဆား ငံျပာရည္ အခ်ိဳမႈန္႔ ထည့္လုိက္တယ္ မဟုတ္လား။ အဲဒါေတြ ပါရင္ စားလုိ႔ ျဖစ္ပါတယ္ ဟု ျပန္ေျပာသည္။
မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္း ပူပူေႏြးေႏြးေလးကုိ သူအပါအ၀င္ သံဃာႏွစ္ပါး စတင္သုံးေဆာင္သည္။ သူခ်က္တဲ့ ဟင္းမုိ႔ သူကေတာ့ သုံးေလးဇြန္း ဆက္ေသာက္လုိက္သည္။ က်န္တဲ့ ဦးဇင္းကလဲ စမ္းေသာက္ၾကည့္သည္။ ေကာင္း မေကာင္း ဘာမွ မေျပာ။ ပုဇြန္ေျခာက္ အရွိန္နဲ႔မုိ႔ အရည္ကေတာ့ ေသာက္လုိ႔ေကာင္းသည္။ အဖတ္ကုိ ျမည္းၾကည့္လုိက္ေတာ့ မ်က္ႏွာရႈံ႔မတတ္ ခ်ဥ္တူးတူး ျဖစ္ေနသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ႏွစ္ပါးလုံး အဖတ္မစားဘဲ အရည္ကုိသာ နင္းကန္လိွမ့္ေသာက္ၾကေလသည္။ အဲဒီ ဦးဇင္းတစ္ပါးရဲ့ ေနာက္ဆုံး မွတ္ခ်က္ကေတာ့ ကိုယ့္ေတာ့္ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းက စြန္တန္ေျခာက္ ဟင္းရည္ေသာက္ရသလိုပါဘဲ။ အဖတ္မစားရဘဲ အရည္ခ်ည္း ေသာက္ေနရတယ္ ဟူ၍ ျဖစ္သည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ ေန႔ဆြမ္းစားၿပီးသြားတ့ဲအခါ အဲဒီ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းကုိ သူ ျပန္ၿပီး ေမာ္ဒီဖိုင္း လုပ္သည္။ ေရခဲေသတၱာထဲက ၾကက္သားဟင္းတစ္ခြက္ကို ယူၿပီး မွ်စ္ခ်ဥ္အုိးထဲ သူပစ္ထည့္လုိက္သည္။ ထုိ႔ေနာက္ သူထည့္ဖုိ႔ ေမ့ေနသည့္ ငရုပ္သီး(ဟင္းခ်က္)မႈန္႔ကို ထပ္ထည့္လုိက္သည္။ ထုိ ငရုပ္သီးမႈန္႔ထည့္ဖို႔ ဂ်ပန္က အႀကံေပးအရာရွိက ေျပာခဲ့ၿပီး ျဖစ္သည္။ သို႔ေသာ္ သူ၏ ပမာဒေလခေၾကာင့္ ထည့္ဖို႔ ေမ့ခဲ့သည္။ ၾကက္သားဟင္းနဲ႔ ငရုပ္သီးမႈန္႔ကုိ ထည့္ၿပီး မီးမွ်င္းမွ်င္းေလးျဖင့္ ခပ္ၾကာၾကာေလး ႏွပ္လုိက္တဲ့အခါ အဆင္း အနံ႔ အရသာ လုံး၀ ျပည့္စုံသြားတဲ့ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္း ေကာင္းေကာင္းတစ္ခြက္ ျဖစ္သြားေလသည္။ ထုိ႔ေနာက္ မနက္ဖန္ ေန႔ဆြမ္းစားခ်ိန္ေရာက္ေစခ်င္လွၿပီဟု သူ စဥ္းစားေနမိေလေတာ့သည္။
စားေသာက္လုိ႔ ၿပီးသြားေပမဲ့ ေနာက္ဆက္တြဲ ဆုိးက်ိဳးေတြ ဘာ ျဖစ္လာႏုိင္သလဲေတာ့ ေစာင့္ၾကည့္ရေပဦးမည္။ ၀မ္းေလ်ာ ၀မ္းပ်က္ ဗုိက္နာ ပ်ဳိ႔အန္ ေညာင္းညာ၊ ဘာေတြ ျဖစ္လာလိမ့္ဦးမလဲ။ သူ ေစာင့္ၾကည့္ရေပဦးမည္။ ဘာမွ မျဖစ္ဖူးဆုိရင္ သူႏွင့္ သူ၏ မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္ျခင္း ေအာင္ျမင္ၿပီဟု ေျပာရေပမည္။ စမ္းသပ္ကာလမုိ႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ ခ်က္ျခင္းလုပ္ငန္း၌ တာ၀န္ အျပည့္အ၀ကား သူ မယူႏုိင္ေသးေခ်။ ပုံျပင္ေလး တစ္ပုဒ္ သူ ၾကားဖူးသည္။
စစ္ကုိင္းေတာင္ရုိး၌ ေနထုိင္ၾကသည့္ သီလရွင္ေလးမ်ားသည္ ဆြမ္းဟင္း အစားအေသာက္ ခက္ခဲလွသည့္ အတြက္ အနီး၀န္းက်င္ရွိ ေဘာစကုိင္း အေ၀ရာ တရုတ္စကားပြင့္ စတ့ဲ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကုိသာ ရွာႀကံ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ရေလသည္တဲ့။ သို႔ေသာ္ ဘယ္အသီးအရြက္သည္ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္သည္၊ ဘယ္အသီးအရြက္သည္ အဆိပ္အေတာက္ မျဖစ္ဟူ၍ သူတုိ႔ မသိရွာၾကေပ။ ထုိ႔ေၾကာင့္ အသီးအရြက္ အထူးအဆန္း တစ္ခုခု ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးသည့္ အခါတုိင္း အနီးအနားရွိ ဘုန္းေတာ္ႀကီး ေက်ာင္းတစ္ေက်ာင္းသို႔ အရင္သြားၿပီး ဆက္ကပ္လွဴဒါန္းေလ့ ရွိၾကသည္တဲ့။ သူတုိ႔ဟင္းကုိ ဘုန္းေပးၿပီး ဘယ္ဘုန္းႀကီးေတြ ဘာျဖစ္သြားၾကသလဲ၊ အဆိပ္သင့္ သြားၾကသလား၊ ၀မ္းေလ်ာ ၀မ္းပ်က္ ျဖစ္သြားၾကသလား၊ ေအာ့ အန္ၾကသလားဆုိတာကုိ တစ္ရက္လုံး နားစြင့္ေနၾကသည္တဲ့။ ေနာက္တစ္ေန႔ ေရာက္လုိ႔ ဘာသတင္းမွ မၾကားရေတာ့တဲ့ အခါမွ သူတုိ႔ဟင္းကုိ စားလုိ႔ေသာက္လုိ႔ ရတဲ့ ဟင္းစာရင္းထဲ ထည့္သြင္းၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ၾကသည္တဲ့။ ဘုန္းႀကီးေပမဲ့ သီလရွင္ေတြရဲ့ အစမ္းသပ္ခံ ျဖစ္ၾကရရွာေလသည္။ (ဤကား သူငယ္ခ်င္း တစ္ပါးထံမွ ရယ္စရာအျဖစ္ ၾကားဖူးျခင္းပင္ျဖစ္သည္။)။
သူ ခ်က္ျပဳတ္သည့္ မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ သူႏွင့္ အျခားဦးဇင္းတစ္ပါး စားသုံးၿပီးေလၿပီ။ အခုထက္ထိေတာ့ ဗုိက္ေအာင့္ ဗုိက္နာ သူ မျဖစ္ေသး။ အေပၚထပ္က ဦးဇင္းထံမွလဲ ၿငီးျငဴသံ၊ အိမ္သာ ခဏခဏ တက္သံ ေအာ့အန္သံ ဘာမွမၾကားရေသး။ ေအာင္ျမင္ခါေတာ့ နီးေပၿပီ။ သုိ႔ေသာ္ ပုိေသခ်ာေအာင္ေတာ့ ေနာက္တစ္ေန႔ မနက္ခင္းထိ ေစာင့္ၾကည့္ရေပဦးေတာ့မည္။ ၀မ္းေလ်ာ ၀မ္းနာ ေအာ့အန္ မူးေ၀ ဘာမွမျဖစ္ဖူးဆုိရင္ေတာ့ သူႏွင့္ သူ၏ မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္ျခင္း လုံး၀ ေအာင္ျမင္ၿပီဟု မွတ္ယူရမည္။ အကယ္၍ တစ္ခုခု ျဖစ္ခဲ့ရင္ေတာ့ ဦးပုညရဲ့ "အစြယ္ကုိ လုိသူက မိဖုရား၊ အသြား ေစခုိင္းသူ မင္းဧကရာဇ္၊ ေလးပစ္သူ ဘုရားကၽြန္ေတာ္" ဟူသည့္ ဆဒၵန္ဆင္မင္း ဇာတ္ပန္းကုံးအလုိက္ေလးျဖင့္....
"စားသုံးလိုသူက ဘုန္းႀကီး၊ သုံးနည္းေပးသူ ဂ်ပန္လင္းလက္၊ ဟင္းခ်က္သူ ဘုရားက်ေနာ္"
ဟူ၍ စားသုံးသူေကာ၊ အႀကံေပးသူေကာ၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္သူေကာ အျပစ္မလြတ္တ့ဲ အေၾကာင္း သူ ေျပာေကာင္း ေျပာေပေတာ့မည္။ :D :D :D ။ သေဗၺသတၱာ အာဟာရ႒ိတိကာ။ သတၱ၀ါတုိင္း အာဟာရလွ်င္ မီွခုိရာ ရွိေပေတာ့သတည္း။
မျပည့္စုံခင္ စားခ့ဲသည့္ ပုံ
ျပည့္စုံၿပီး မစားရေသးသည့္ ပံုမ်ား
2 comments:
မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္နည္း နိသ်ည္းမ်ား
မွ်စ္ခ်ဥ္ကို အသား/ငါးမပါဘဲ ေအာက္ပါအတိုင္း ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ႏိုင္ပါသည္။
(၁) မွ်စ္ခ်ဥ္မ်ားကို မခ်က္ခင္ ေရျဖင့္ႏိုင္ႏိုင္ေဆးၿပီး စား၍အဆင္ေျပႏိုင္မည့္ အေနေတာ္အရြယ္လွီးျဖတ္ပါ။
(၂) ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဂ်င္း၊ (ေထာင္းခ်င္ေထာင္း လွီးခ်င္လွီး) ဆီအနည္းငယ္ျဖင့္ ဆီသတ္ပါ။
(၃) ဂ်င္းၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းၿပီး ေရႊေရာင္သန္းလာလွ်င္ နႏြင္းမႈန္႔၊ င႐ုတ္သီးဟင္းခ်က္မႈန္႔ ထည့္၍ ေမႊပါ။
(၄) င႐ုတ္သီး က်က္ေလာက္လွ်င္ ငပိစိမ္းစား (မရွိလွ်င္ ငပိေထာင္း) လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း သို႔ မဟုတ္ အငန္ႀကိဳက္လွ်င္ ၂ ဇြန္း ထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ (ရွိလွ်င္) ၂ ဇြန္းခန္႔ ထည့္ျပီး ေမႊပါ။
(၅) ငပိနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ မွ်စ္ခ်ဥ္မ်ားထည့္ၿပီး နာနာလံုးပါ။
(၆) အေပါ့အငန္ျမည္းၿပီး လုိအပ္လွ်င္ ငံျပာရည္ထည့္ပါ၊ ဆားထည့္လွ်င္ မွ်စ္ခ်ဥ္ပိုခ်ဥ္တတ္ပါသည္။ သၾကားအနည္းငယ္ (ဆီးခ်ဳိမရွိလွ်င္) ထည့္ႏိုင္ပါသည္။
(၇) မွ်စ္ခ်ဥ္ထဲ အရသာ၀င္ေလာက္မွ ေရအနည္းငယ္ ထည့္ၿပီးတည္ပါ။ အရည္မ်ားမ်ားႀကိဳက္လွ်င္ ေရမ်ားမ်ားထည့္ပါ။
(၈) မီးမွ်ဥ္းမွ်ဥ္းျဖင့္ မွ်စ္ခ်ဥ္မ်ား ႏူးသည္ထိ တည္ပါ။ မွ်စ္ခ်ဥ္မ်ားႏူးလွ်င္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
------------
ထို႔ျပင္တ၀ ...
မွ်စ္ခ်ဥ္ကို ရိတ္ရိတ္လွီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ၊၊ င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႔၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငပိတို႔ျဖင့္ ေၾကာ္သည့္ မွ်စ္ခ်ဥ္ေျခာက္စပ္ေၾကာ္ ျပဳလုပ္၍လည္းေကာင္း၊
မွ်စ္ခ်ဥ္ကို အဖတ္ႀကီးႀကီးလွီး၊ ဆီအနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္နီ (ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီး)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ဓါးျပား႐ိုက္)၊ ဂ်င္း (အျပားေလးေတြလွီး) နႏြင္း၊ အေရာင္တင္မႈန္႔ အနည္းငယ္ျဖင့္ လံုး၍ အရည္မ်ားမ်ားထည့္တည္၊ ဟင္းရည္ဆူလွ်င္ မုန္လာဥနီ၊ ျဖဴ၊ ေဂၚဖီပန္းပြင့္၊ (ရွိတဲ့အသီးအႏွံ) ပစ္ထည့္၊ ၾကက္ဥတလံုး ေဖာက္ထည့္၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႔ (သို႔မဟုတ္ သၾကား) ထည့္၊ ဟင္းအိုးမခ်ခင္ တ႐ုတ္နံနံ (မရွိလွ်င္ ဗမာနံနံ) င႐ုတ္သီးစိမ္းအုပ္ကာ ခ်က္သည့္ မွ်စ္ခ်ဥ္ ၁၂ မ်ဳိး ဟင္းရည္ ခ်က္၍ လည္းေကာင္း၊
မွ်စ္ခ်ဥ္ကို ျပဳတ္ကာ ပါးပါးလွီးၿပီး သုတ္၍ လည္းေကာင္း၊
မွ်စ္ခ်ဥ္ကို ၾကက္ဥျဖင့္ ေမႊေၾကာ္၍ လည္းေကာင္း၊
စိတ္ကူးတည့္ရာ ခ်က္စားႏိုင္သည့္ မွ်စ္ခ်ဥ္ အသားလြတ္ (ငပိ-ငံျပာရည္ မလြတ္) သည့္ ခ်က္နည္းမ်ား ဘုန္းႀကီးအတြက္ လက္ေဆာင္ပါး လိုက္ပါသည္။ ၀မ္းေလွ်ာ ၀မ္းကိုက္ ဗိုက္ေအာင့္ ေလနာပါက မိမိတာ၀န္သာ ျဖစ္ပါေၾကာင္း။
ပံု
မွ်စ္ခ်ဥ္ႀကိဳက္သူ
အင္း...
ထြက္ၿပီးမွ တြက္နည္းေပၚဆုိသလုိပါဘဲလား။ မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္နည္းေတြက အမ်ားသား။ မွတ္ထားလုိက္ဦးမွ။ ေနာက္တစ္ခါ ခ်က္ခြင့္ႀကံဳရင္ သက္သတ္လြတ္ မွ်စ္ခ်ဥ္ ခ်က္စားရေအာင္။ ေက်းဇူးပါ အမည္မသိသူေရ...အခုလုိ တကူးတက လာၿပီး နည္းေပးတာကုိ...။
Post a Comment